Naturlinjen
Drømmer du om et efterskoleår med jagt, fiskeri og naturoplevelser, og vil du gerne lære at udnytte naturen på en bæredygtig måde? – så er det nu, du skal læse videre.

En naturlig forklaring
Dine øjne åbnes for den natur, der findes lige uden for byskiltet. Du får en almen praktisk viden om naturen, så du kan nyde, påskynde, forstå og udnytte de små og store oplevelser, naturen giver. En fugl er ikke bare en fugl, et træ er ikke bare et træ. Planter og dyr har navne. Noget kan spises, andet kan ikke. I undervisningen færdes du så meget som muligt der, hvor planterne gror, og dyrene bor.
Der arbejdes ofte med de samme ting flere gange. Indlæringen styrkes ved, at du ofte bruger alle dine sanser i undervisningen. Emnerne som berøres, repeteres løbende, ofte fordi vi kommer ind på det i andre sammenhænge.
NAK & ÆD
NAK & ÆD betyder på Bindernæs, at vi høster overskuddet af de dyr og planter, naturen giver os. Linjefaget kaldes natur, men navnet ”nak og æd” rammer præcis det, linjefaget handler om.




Undervisning
Naturlinjen handler om planter, fugle, pattedyr, jagt, fiskeri, køkkenhaven og bålmad. Gennemgang af naturlige- og menneskeskabte ændringer af økosystemet. Vi lærer om biodiversitet med udgangspunkt i det lillevandhul, åen, opstemninger, dræning og udsætning af dyr og planter, der ændrer biotopen og biodiversiteten – den biologiske mangfoldighed.
Vi fanger havørreder, skrubber og hornfisk. Vi plukker bær og laver most. Vi afholder og deltager på jagter.
Der bruges mange hyggelige dag- og aftenstimer med lejrbål, bålpandekager og snobrød. Mindst en gang om året tager natureleverne ud på den årlige friluftstur, hvor eleverne, i grupper, bygger deres egen lejr, hvor skal kunne sove, opholde sig og lave mad i deres selvbyggede køkkener.



Faciliteter på linjen
Naturholdet har mange faciliteter i naturen. Ofte tager holdet afsted i en af skolens busser for at gå på opdagelse, lave friluftsaktiviteter, fiske, jage og sanke.
Vi laver, i fællesskab og grupper, gourmet-middage over bål i vaskeægte ”nak og æd-stil” af vildt, som er nedlagt på jagterne, fisk, som vi selv har fanget, og grøntsager vi selv har dyrket/høstet.

Stik en skrubbe og nak en hane
På naturlinjen overnatter vi i naturen i bivuak, som vi selv har bygget. Menuen består af fisk, som fanges i et garn, og en hane, som mister hovedet og efterfølgende plukkes og tilberedes over bål.
Det at lære naturen at kende, og det at lære at udnytte den på en bæredygtig måde, er med til at udvikle din holdning til, hvad du mener er rigtigt og forkert. Mennesker har ofte nogle meninger til tingene, som er truffet ud fra overskrifter i medierne. Når de får et mere indgående kendskab til tingene, ændres deres holdning ofte. Det er en fornøjelse, når det sker i naturundervisningen.